Lotto

Lottomillionærer er ikke som andre millionærer. En frase du helt sikkert har hørt tidligere fra de klassiske Lotto-reklamene Norsk Tipping har servert opp igjennom årene. For å bli en Lottomillionær må du først spille, men hvordan gjør du det? Her finner du ut mer om hvordan du spiller Lotto, hvilke tall som blir trukket oftest og alternative spill med millioner i førstepremiepotten.

Slik spiller du Lotto

Lotto spilles med 34 tall, der syv hovedtall blir trukket hver runde. Ved siden av hovedtallene blir det trukket tre tilleggstall. For å vinne førstepremien må du få de sju vinnertallene på samme rekke på kupongen din. Totalt kan du spille Lotto på fire forskjellige måter:

  • Velg dine egne tall.
  • Ferdig utfylt kupong.
  • Lykkekupong (en kupong du har lagret).
  • Andelsbank (du kan kjøpe andeler, for eksempel en halv kupong og få halve premien).

Slik vinner du

For å vinne førstepremiepotten er du nødt til å få syv riktige tall på samme rekke. Hvis flere har de samme tallene vil førstepremien deles mellom vinnerne. 50 % av salget i Lotto går til premier, de resterende 50 % tar Norsk Tipping.

Totalt er det fem premier i Lotto:

  1. 7 rette
  2. 6 rette + 1 tilleggstall
  3. 6 rette
  4. 5 rette
  5. 4 rette

Hvis du vinner en premie vil alle gevinster over 10 000 kroner automatisk overføres til din bankkonto. Det tar som regel mellom en og tre virkedager.

Supertrekning

Hvert år gjennomføres det fire Supertrekninger. I disse trekningene blir det trukket tilfeldige vinnere som har spilt Lotto siden den forrige Supertrekningen. Som regel pleier det å være mellom 25 og 50 millioner kroner i potten. Hvis potten er på 50 millioner kroner, vil Norsk Tipping trekke 50 vinnere, hvis det er 30 millioner vil de trekke 30 vinnere osv. Du får flere deltagelser jo mer Lotto du har spilt i perioden mellom Supertrekningene. 

Disse tallene blir trukket oftest

Selv om Lotto blir trukket tilfeldig viser statistikken at noen tall blir trukket oftere enn andre. Statistikk fra 1986 til 2016 viser nemlig at 18 er tallet som ble trukket mest i en periode på 30 år. Kanskje du skal prøve noen av disse tallene neste gang du spiller Lotto?

TallGanger trukket
18355
12352
6345
15342
25340
2336
24328

På den annen side er dette tallene som ble trukket færrest ganger i løpet av perioden: 

TallGanger trukket
3292
34295
4296
19297
27297

Selv om 3 sjeldent ble trukket som hovedtall i denne perioden topper det listen over tilleggstall.

Alternativer til Lotto

Mange spiller Lotto for drømmen om å vinne en livsendrende sum på mange millioner kroner. Det er ikke bare på Lotto du kan vinne slike summer. Hvis du har lyst til å prøve noe annet er dette noen alternativer. 

Jackpotspill

Jackpotspill passer for deg som vil prøve noe annet enn Lotto, men fortsatt ønsker å ha muligheten til å vinne stort om du er virkelig heldig. Disse spillene har allerede vært livsendrende for flere nordmenn. Blant annet studenten fra Os som vant 92 millioner kroner på spilleautomaten Mega Fortune. Slike spilleautomater har en bedre tilbakebetalingsprosent enn mange andre alternativer, da de ligger som regel på over 90 %. Her er noen forslag til jackpot-automater du kan prøve deg på.

Mega Moolah

Mega Moolah er en spilleautomat fra utvikleren Microgaming. Når jackpoten på denne automaten vinnes er premien som regel på mellom 15 og 200 millioner kroner. Spillet har en tilbakebetalingsprosent på 88,12 %.

Mega Fortune

Mega Fortune er en spilleautomat fra utvikleren NetEnt. Når jackpoten på denne automaten vinnes er premien som regel på mellom 25 og 180 millioner, med et gjennomsnitt i underkant av 40 millioner kroner. Spillet har en tilbakebetalingsprosent på 96,00 %. Mega Fortune ble så populært at den i 2014 fikk en oppfølger i Mega Fortune Dreams.

Halls of Gods

Hall of Gods er nok en spilleautomat fra NetEnt med en norrønt tema. Jackpoten på denne automaten når som regel mellom 15 og 70 millioner før den blir vunnet, med et gjennomsnitt på omtrent 50 millioner kroner. Spillet har en tilbakebetalingsprosent på 95,30 %.

Du kan spille alle jackpotspillene ovenfor her hos Folkeautomaten.

V65 og V75

V65 og V75 er hesteveddeløp arrangert av Rikstoto i Norge. Her har du også muligheten til å vinne mange millioner kroner hver gang du spiller, men med en lavere tilbakebetalingsprosent sammenlignet med jackpot-automater. Spillene ligger på mellom 60 og 80 %.

Vanlige spilleautomater

Selv om vanlige spilleautomater ikke kan gi en like stor gevinst som et jackpotspill, kan de likevel gi en fantastisk stor gevinst hvis du er heldig. Noen eksempler på spilleautomater med høye gevinster er:

Gonzo’s Quest fra NetEntKan utbetale opptil 825 000 ganger innsatsen din
Immortal Romance fra MicrogamingKan utbetale opptil 202 000 ganger innsatsen din
Dead or Alive 2 fra NetEntKan utbetale over 100 000 ganger innsatsen din

Tre av de beste Lotto-historiene

En gang vant en drammenser førstepremien to ganger i løpet av fire uker - med samme rekke. Sannsynligheten for at det skjer er 1:1800 milliarder. Drammenseren kunne smile hele veien til banken med gevinstene på henholdsvis 3,5 og 5 millioner kroner.

En kvinne fra Molde ble en kveld ringt av Norsk Tipping etter å ha vunnet åtte millioner kroner. Kvinnen svarte overraskende likegyldig, noe som står til stor kontrast fra normalen. De fleste blir selvfølgelig sjeleglade. Det viste seg at mannen hennes hadde vunnet fire millioner året før, så de hadde allerede alt de trengte.

Mellom 1989 og 1993 vant samme person førstepremien hele tre ganger! Oddsen for at det skulle skje er hele 1:41 milliarder. 

Slik startet det

Norsk Tipping ble opprettet helt tilbake i 1946, men det var ikke før i 1986 Lotto ble lansert. Hele 40 år etter at selskapet ble stiftet - på tross av at spillet lenge hadde vært populært i mange land i Europa. Nå kjenner de fleste Norsk Tipping mest for Lotto, men før 1986 var det tipping som gjaldt. Da selskapet endelig bestemte seg for å arrangere Lotto passerte selskapet en omsetning på 2 milliarder kroner.

I 1988 ble premietaket for Lotto økt til 1 million kroner. På bare to år økte omsetningen fra 2 til 3 milliarder kroner.

To år senere igjen, i 1990, ble premietaket opphevet. Siden Lotto ble introdusert hadde nå 114 personer blitt lottomillionærer. Rekorden var på 6,1 millioner kroner.

Rekordene har siden blitt slått jevnt med årene. I 1993 vant en heldig vinner 13,6 millioner i Vikinglotto. Spillet ble lansert det samme året og var verdens først flernasjonale pengespill med ukentlige trekninger. Vikinglotto var et samarbeid mellom Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island.

I 1999 vant en familie fra Drammen premiepotten på 17,66 millioner kroner i Vikinglotto, og to år etter vant et tippelag fra Stange 20 millioner kroner.

I 2004 ble lykketall introdusert i Vikinglotto. Det gjorde det mulig for spillere å vinne en enda større førstepremie. Denne potten bygger seg opp uke for uke helt til den vinnes.

I 2007 lanserte Norsk Tipping Keno og fikk daglige sendinger på NRK. Året etter omsatte selskapet for rekordstore 10,5 milliarder kroner. 

I 2009 lanserte Norsk Tipping Grasrotandelen. Grasrotandelen gjorde slik at du kunne velge hva de fem prosentene av innsatsen din skulle gå til. For eksempel ditt lokale idrettslag eller favorittklubb, i stedet for at Norsk Tipping sto for valget.

Omsetningen til Norsk Tipping fortsatte å vokse voldsomt, og allerede i 2011 omsatte de for 16,2 milliarder kroner. Selskapets største spill, Lotto, var 25 år gammelt. 

I 2012 ble fire årlige SuperLotto-trekninger gennomført for aller første gang. Den første potten ble på omtrent 50 millioner kroner.

I 2013 ble første trekning i Eurojackpot gjort - som var et samarbeid mellom flere europeiske land. Førstepremien var på mellom 10 og 90 millioner euro, eller omtrent 100 til 900 millioner kroner. Lykketallene ble trukket i Vikinglotto samme år. Det var en heldig mann fra Troms som  stakk av med seieren og 216 millioner kroner.

I 2018 byttet SuperLotto navn til Supertrekning og Gull-Lotto til Gulltrekning. 

Ofte stilte spørsmål om Lotto

Når er innleveringsfristen?

For Lotto er innleveringsfristen 18.00 på lørdager.

Hva er en rekke?

En rekke er et begrep i Lotto og består av syv tall. For å spille Lotto er du nødt til å levere minimum to rekker. Det meste du kan levere på én kupong er 10 rekker.

Hva er hovedtall?

Hovedtall er de syv første tallene som trekkes i Lotto. Det er disse som bestemmer førstepremien.

Hva er tilleggstall?

For å vinne andrepremien i Lotto er du nødt til å ha 6 hovedtall og 1 tilleggstall riktige. Etter hovedtallene blir det til slutt trukket ett tilleggstall.

Hva er en Gulltrekning?

Hvis ingen vinner førstepremien vil gevinsten overføres til neste ukes trekning. Selv om de fleste kaller dette for en jackpot, går det under Gulltrekning i Lotto.

For øyeblikket tilbyr vi ikke lotto hos Folkeautomaten.

Comeon Content Group
comeoncontentgroup

Comeon Content Group

Målet med Comeon Content Group er å lage spillmarkedets beste casinoguider. Med mange års erfaring innen igaming, har jeg lyktes i å bygge et team som jobber sammen for å gjøre dette mulig.